Pradžia Pradžia

Pažinkime Prancūziją su Oceane Pierrotte

Informacija atnaujinta 2022-03-23 09:26

Pradžia

Kovo 20-oji – Tarptautinė frankofonijos diena, tad kovas Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje – Frankofonijos mėnuo. Frankofonija simbolizuoja bendrystę, solidarumą ir taiką – šia proga visame pasaulyje organizuojama daugybė šventinių ir kultūrinių renginių.

Daugeliui frankofoniška kultūra asocijuojasi su gurmanišku maistu ir įspūdinga skonių palete. Tauragės Birutės Baltrušaitytės biblioteka šiai dienai paminėti pakvietė Oceane Pierrotte, kuri, gyvendama Tauragės krašte, bet pradedanti savo verslą Prancūzijoje, Burgundijos regione, sutiko papasakoti apie Prancūzijoje gaminamus vynus ir sūrius bei suteikė galimybę bibliotekos lankytojams dalyvauti jų degustacijoje.

Mergina renginio dalyviams papasakojo apie Šampanės, Bordo, Ronos, Langedoko ir kt. vynų regionus – jų ypatybes, nuo ko priklauso vyno skonis, kvapas.

Pavyzdžiui, Romanée-Conti, pasak Oceane Pierrotte, gamina brangiausią Burgundijos vyną. Čia per metus pagaminama iki 500 vyno butelių, kurio vieneto kaina prasideda nuo 500 eurų. Tiesa, po vienetą neparduodama, reikia įsigyti mažiausiai dėžę šio gamintojo vynų, o norint atsiimti, eilėje reikia palaukti 5 metus!

Oceane Pierrotte atskleidė 4 vyno degustavimo žingsnius – visų pirma, vyną reikia apžiūrėti, tada įkvėpti jo kvapo, paragauti ir tik tada – įvertinti. Patyręs ragautojas, pasirodo, apie vyną gali sužinoti vien apžiūrėjęs jo spalvą, spalvos intensyvumą, blizgesį ir skaidrumą. 

Renginio dalyviai turėjo progą paragauti ir pačių šviežiausių prancūziškų sūrių. Vieną iš sūrių merginai pavyko nupirkti iš Burgundijos regione esančio vienuolyno, iš Citeaux abatijos. Tai vienuolių rankų darbo sūris, kurį jie pagamino iš savo ūkyje užaugintų karvių pieno.

Renginio metu bibliotekos lankytojai pabendravo su Oceane, jos šeima, domėjosi prancūziškos virtuvės subtilybėmis.

Į viršų