Pradžia Pradžia

„Šampanės skonis ir kvapas“ su Oceane Pierrotte

Informacija atnaujinta 2023-04-19 16:21

Pradžia

Kovas Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje – Frankofonijos mėnuo. Frankofonija simbolizuoja bendrystę, solidarumą ir taiką – šia proga visame pasaulyje organizuojama daugybė šventinių ir kultūrinių renginių.

Daugeliui frankofoniška kultūra asocijuojasi su gurmanišku maistu ir įspūdinga skonių palete. Tauragės B. Baltrušaitytės biblioteka šia proga į svečius pakvietė Oceane Pierrotte, kuri, gyvendama Tauragės krašte, bet pradedanti savo verslą Prancūzijoje, sutiko papasakoti apie Prancūzijoje, Šampanės regione, gaminamą šampaną, putojantį vyną ir sūrius bei suteikė galimybę bibliotekos lankytojams dalyvauti jų degustacijoje.

Kaip pasakojo Oceane, šampanas – garsiausias pasaulyje putojantis vynas, kurio gamybos technologija yra originaliausia. Jis gaminamas jau daugiau nei 350 metų – nuo tų laikų, kada prancūzų vienuolis Domas Perinjonas išdirbo klasikinę šampano gamybos technologiją. Šampanės regionas – griežtai reglamentuojama Prancūzijos vieta. Šioje teritorijoje yra 634 kaimeliai (vietovės), tačiau šampaną gaminti leidžiama tik iš 319-os. Iš vieno hektaro leidžiama priskinti tik 13 tonų vynuogių. Vynuogės būtinai skinamos rankomis. Renginio metu Oceane Pierrotte plačiau papasakojo apie Šampanės regioną, vynuogių veisles, šampano gamybos paslaptis, vyraujančius gėrimų aromatus, šampano rūšis, gamybos procesą.

Renginio dalyviai turėjo progą paragauti ir pačių šviežiausių prancūziškų sūrių: Chevrigny – Le Chevrier des Crays, Le Marche Roquefort Appellation dorigine prot g e, Filiere Qualite Carrefour Reblochon de Savoie, Chaource Lincet, Payson Breton – Le Brie ir kt.

Bibliotekos lankytojai turėjo galimybę dalyvauti ir kvapų degustacijoje, užduoti Oceane klausimų, pabendrauti.

Į viršų